sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

PSX SCPH 9002 MOD

PSX od strony technicznej, pomoc

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
CyborgGamingBlog
-#
Kontakt:

PSX SCPH 9002 MOD

Post autor: CyborgGamingBlog »

Witam.
Postanowiłem założyć nowy temat dotyczący mojego PSX`a i przy okazji prosić kogoś z góry o usunięcie starego tematu.
Projekt znów ruszył i powoli zbliżamy się do mety.
Najpierw troszku historii dla potomnych...
PSX którym się zajmuję został złożony z dwóch różnych konsol. Jedna była prawie idealna, tylko miała kilka małych skaz na obudowie, więc postanowiłem złożyć jedną ładną, a to co zostało przerobić wg. własnego planu, a plan był prosty:
1.Pomalować
2.Dodać oświetlenie od środka konsoli.
Kilka archiwalnych fotekz rozbiórki:
1
2
3
4
Podjarany swoją pierwszą próbą modyfikacji konsoli pomalowałem dwa elementy. Porty padów i dolną część obudowy.
1
2
Pojawił się plan dodania chłodzenia aktywnego, co było oczywiście całkowicie głupim i nieprzemyślanym pomysłem. Miała zostać wywalona metalowa blacha pod laser, a sam laser miał być zamocowany w inny sposób:
1
2
3
Na szczęście porzuciłem ten pomysł i zabrałem się za co innego. Nie mając jeszcze Dremla z wielkim trudem wykonałem otwór na włącznik oświetlenia:
1
2
W zasilaczu dorobiłem osobne wyjście zasilania, które zostało zrobione na szybko i ogólnie było złe i fe. Do tego naznaczyłem sobie elementy do wycięcia na blaszce, które wykonane są pod malutkie, niskoprofilowe radiatorki. Po co? A żeby sobie jakoś lepiej to wyglądało od środka.
1
2
Pojawił się Dremel, pojawił sie pomysł zrobienia okna nad zasilaczem.
1
2
3
4
5
6
7
Okno zostało zrobione. Nadszedł czas na zrobienie porządnej "elektryki". Włącznik z góry obudowy odpinany za pomocą kostek elektrycznych. Tak samo będzie również podłączane oświetlenie, które będzie umieszczone na górnej części obudowy.
1
Co sprytniejsi zauważyli w części o oknie jedną istotną rzecz, a mianowicie brak drugiego mocowania dla klapki. Żaden problem. Jedna dziurka więcej+troszkę cięcia i mamy równie dobre mocowanie.
1
2
3
Kolejnym etapem będzie wykańczanie całości i szpachlowanie tego, czego nie powinno być widać. Trzeba jeszcze trochę wyrównać okno... C.D.N...
PSX SCPH-7502
PSX SCPH-9002 x2
PS2 FAT SCPH 39003
PS2 Slim SCPH 90002
PSP Slim&Lite 3004 Vibrant Blue
Xbox Classic
Xbox 360 Slim 250GB

Awatar użytkownika
CyborgGamingBlog
-#
Kontakt:

Zrobiłem mocowanie klapki do końca. Kupiłem dziś podkładki pod śruby i wszystko ładnie sie trzyma. Można by się trochę pobawić z Dremlem, żeby to wyrównać jeszcze, ale to dopiero jak będę wykańczał.
1
2
Przelutowałem też zasilanie dla diod w zasilaczu i dodałem małe urozmaicenie w postaci radiatora na tranzystor, co by tak biednie ten zasilacz pod tym okienkiem nie wyglądał.
1
Nadszedł czas na szpachlowanie. Ostatnie co szpachlowałem, to były ściany w kuchni. Z szpachlowaniem zahaczającym o modelarstwo nigdy się nie bawiłem. Jednak udało się i obyło się bez ofiar. Po nałożeniu pierwszej warstwy i poczekaniu aż porządnie stwardnieje wyszlifowałem to co trzeba.
1
2
3
4
5
Baza do nakładania kolejnej warstwy jest i trzyma się mocno. Czas zrobić sobie obiad.
1
Nałożyłem kolejną warstwę szpachlówki i jutro po wyszlifowaniu i nałożeniu prawdopodobnie jeszcze max. 1 warstwy będę mógł wykańczać obudowę i prysnąć ją podkładem.
1
2 '
Rogi będą ładnie od wewnątrz zaokrąglone i elegancko wyszlifowane. Gdy uporam się z oknem zostanie mi już tylko sama lekka robota.
PSX SCPH-7502
PSX SCPH-9002 x2
PS2 FAT SCPH 39003
PS2 Slim SCPH 90002
Xbox Classic
Xbox 360 Slim 250GB

Awatar użytkownika
CyborgGamingBlog
-#
Kontakt:

Nałożyłem trzecią, czyli jedną z ostatnich warstw szpachli.
1
Pierwsze szlify i zaokrąglanie rogów.
1
Nigdy więcej nie szlifuj w pokoju...
1
2
3
Wstępne wykańczanie papierem 600. Oczywiście przyjdzie jeszcze szpachlówka wykończeniowa i potem będzie wszystko ładnie wyszlifowane na sam koniec. Już teraz nie czuć żadnej różnicy w dotyku pomiędzy plastikiem a szpachlówką. Po wykończeniu i pomalowaniu podkładem nic nie będzie widać. Okno będzie jeszcze wyrównane i zeszlifuję duży nadmiar szpachlówki z dołu do grubości obudowy. Jutro odpoczywam, w piątek do szkoły i w weekend okno będzie gotowe.
1
2
C.D.N...
PSX SCPH-7502
PSX SCPH-9002 x2
PS2 FAT SCPH 39003
PS2 Slim SCPH 90002
Xbox Classic
Xbox 360 Slim 250GB

ODPOWIEDZ