Kolejny nowicjusz z problemem. Kupiłem niedawno na allegro zestaw w którym jako bonus trafiła mi się konsolka PSOne. Niestety, jak się okazało, sprzęt był niesprawny (po podłączeniu zasilania i podłączeniu do telewizora, konsola startowała bez problemu, jednak po zamknięciu klapy, niezależnie czy była pusta, czy w środku była płyta audio - dawała czarny mrugający ekran).
Niezrażony tym drobnym niepowodzeniem (tak to bywa z gratisami których stan jest "nieznany") zakupiłem za parę groszy kolejną konsolę, tym razem szaraka model SCPH-9002. Pierwszy test konsola przeszła wzorowo: czyta płytki audio aż miło.
Niestety, dziś pocztą dotarł oryginalny "Tekken 2" i konsola rozpoznała go jako płytę audio (której z resztą i tak nie czyta).
Mam więc następujące pytanie:
Czy jest to wina raczej konsoli czy płyty, która jest w stanie "takim sobie" (nieco rys tam się znajdzie). Konsoli już raczej reklamować nie będę, gdyż została sprzedana jako towar testowany acz nie do końca, podczas gdy przy "Tekkenie" nie było żadnej adnotacji informującej, iż gra może być niesprawna.
Konsola nie była przerabiana.
Przy okazji: byłbym jeszcze wdzięczny jakby miał ktoś namiar na instrukcje do PSX'a.
Edit: Próbowałem przeczyścić płytę, acz nie ma to żądnego wpływu na jej działanie. Wciąż jest rozpoznawana jako audio. Niezgodność formatów też wykluczyłem (z resztą w takiej sytuacji raczej wyskoczyłby komunikat by włożyć płytę zgodną z standardem PSX etc.)
PSX - problem
Moderator: Moderatorzy
po pierwsze zrobiłbym czyszczonko oczka lasera, patyczek do uszu i płyn cleanser ipa http://www.allegro.pl/item899155279_cle ... tosci.html dostępny w karzdym sklepie z elektroniką, jak to nie pomoże to trzeba zrobić czyszczenie szczegółowe ale to wiąże się z rozkręceniem konsolki i precyzyjnością bo trzeba będzie to oczko "wywinąć" tak aby się dostać do pryzmatu, (tu jeszcze będzie potrzebne sprężone powietrze), gdy to nie pomoże można "podkręcić" napięcie na laserze, ale tę czynność robi się w ostateczności, gdy czyszczenie zawiedzie.
Tak więc może jeszcze być problem z botowaniem gry, i tu przy okazji czyszczenia szczegółowego gdy mamy rozkręconą konsolkę, trzeba by naoliwić panewki na silniczku, (używamy oleju maszynowego, np. takiego jak używają kobiety do przesmarowywania np. maszyn do szycia) gdyż obroty silniczka mogą nie osiągać wystarczającej prędkości i loader nam się nie wczytuje, za to prędkość jest wystarczająca aby "wejść" w grze na ścieżki dźwiękowe i dlatego twoja gra jest rozpoznawalna jak krążek muzyczny.
Tak więc może jeszcze być problem z botowaniem gry, i tu przy okazji czyszczenia szczegółowego gdy mamy rozkręconą konsolkę, trzeba by naoliwić panewki na silniczku, (używamy oleju maszynowego, np. takiego jak używają kobiety do przesmarowywania np. maszyn do szycia) gdyż obroty silniczka mogą nie osiągać wystarczającej prędkości i loader nam się nie wczytuje, za to prędkość jest wystarczająca aby "wejść" w grze na ścieżki dźwiękowe i dlatego twoja gra jest rozpoznawalna jak krążek muzyczny.
Ciągle zapominamy, że człowiek nieustannie musi korzystać z pomocy innych ludzi.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.