kondycja lasera
Moderator: Moderatorzy
kondycja lasera
witam, zakupiłem używaną konsole PSOne z plombą na tyle i chaiłbym się dowiedzieć jak sprawdzić kondycje lasera, na czym najlepiej go przetestować, gry chodzą ale chciałbym wiedzieć na jak długo mi ten laser jeszcze wytrzyma
i czym czyścić laser (słyszałem że izopropanolem) ale chciałem zapytać czy czystym spirytusem 95% też mogę)
przepraszam jak już pytania były ale jestem nowy i jak co to nakierujcie mnie
pozdrawiam
i czym czyścić laser (słyszałem że izopropanolem) ale chciałem zapytać czy czystym spirytusem 95% też mogę)
przepraszam jak już pytania były ale jestem nowy i jak co to nakierujcie mnie
pozdrawiam
już mam psx w moich rękach i powiem wam że pierwszy raz takie coś widzęa mianowicie:
kopie zapasowe czyta normalnie tylko czasami się zdaży że za 2 lub 3 razem , orginalne gry tak samo, ciężko mu z mocno porysowaną grą need for speed 2000 porsche, a plyty audio cd : czyta niektóre i to niektóre po 5 - 7 resetach dopiero zalapie (orginalne audio cd)
moze byc winny chip ?
wyczyscilem laser leciutko patyczkiem do uszów i czystym spirytusem ale naprawde leciutko i to nie dalo skutku, ale tez sie nie pogorszylo, co proponujecie, wymienic laser, kupic inny chip, a moze tak sie dzieje i to normalne ?
model mojego psx'a to 9002 jestem juz teraz 3 wlascicielem tej konsolki, odkupilem ją na llegro z 2 dzojami (1 dualshock) drugi zwykły sony, kablem euro , i zasilajacym za (i teraz sie nie smaic i nie plakac
za 130zł wraz z przesylka) jeszcze 4 gry półorginalne dostalem (tak mi sie wydaje) bo: są one biale a nie czarne i jak jest logo pleja to jest tylko taka czerwona laska i pisze player zamiast playstation, kto widzial takie cos to bedzie wiedzial o co chodzi 
prosze nie krytykowac ze kupiles za drogo ze sie nie oplacalo, ze jestes glupi itp
mialem kase to kupilem
proszę jednak o pomoc co zrobic w tej sytuacji i czy wymontowanie chipa bylo by dobrym rozwiazaniem ?
pozdrawiam i dzieki wszystkim za przeczytanie moich wypocin
kopie zapasowe czyta normalnie tylko czasami się zdaży że za 2 lub 3 razem , orginalne gry tak samo, ciężko mu z mocno porysowaną grą need for speed 2000 porsche, a plyty audio cd : czyta niektóre i to niektóre po 5 - 7 resetach dopiero zalapie (orginalne audio cd)
moze byc winny chip ?
wyczyscilem laser leciutko patyczkiem do uszów i czystym spirytusem ale naprawde leciutko i to nie dalo skutku, ale tez sie nie pogorszylo, co proponujecie, wymienic laser, kupic inny chip, a moze tak sie dzieje i to normalne ?
model mojego psx'a to 9002 jestem juz teraz 3 wlascicielem tej konsolki, odkupilem ją na llegro z 2 dzojami (1 dualshock) drugi zwykły sony, kablem euro , i zasilajacym za (i teraz sie nie smaic i nie plakac

prosze nie krytykowac ze kupiles za drogo ze sie nie oplacalo, ze jestes glupi itp

mialem kase to kupilem
proszę jednak o pomoc co zrobic w tej sytuacji i czy wymontowanie chipa bylo by dobrym rozwiazaniem ?
pozdrawiam i dzieki wszystkim za przeczytanie moich wypocin

tak, teraz to już tylko wymiana lasera,bombobolo pisze:wyczyscilem laser leciutko patyczkiem do uszów i czystym spirytusem ale naprawde leciutko i to nie dalo skutku, ale tez sie nie pogorszylo, co proponujecie, wymienic laser,
kurcze na forum jest tyle o tym że aż strach.... tylko poszukać...
http://swiatpsx.pl/plyta-porysowana-vt2664.htm - znajdź mój drugi post /jako odpowiedź/
oczko lasera czyli szkło powiększające jest pokryte folią zabezpieczającą która jest wrażliwa na wszelkie rodzaje preparaty alkoholowe i alkoholowopodobne łącznie z wszelkiego rodzaju rozpuszczalnikami... jedyny alkohol jaki można użyć to alkohol izopropylowy /ten na fotce w poście do którego Cię odsyłam / gdyż on nie wchodzi w reakcję z materiałami sztucznymi.
Ciągle zapominamy, że człowiek nieustannie musi korzystać z pomocy innych ludzi.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.
nagralem 5 crashy wszystkie wersje na verbatimkach i ida bez zajakniecia za pierwszym razem, nie bedzie to czasem wina chipa ze orginalne audio cd tak ciezko mu zalapac , dodam ze jak juz po 7 lub 8 razie zlapie to tez bez zaciec gra , narazie zadna gra lub piosenka mi sie nie zaltla, jedynie czasami ma ciezko wladowac audio cd, bo gry orginalki bierze bez problemu i piraty tez tylko czasami piraty za 2 razem lub 3 wczyta, jedynie mojego orginalnego nfs porsche w stanie dostatecznym nie chce wczytac , myslicie ze laser do wymiany ?
ps: da sie sprawdzic czy juz laser byl podkrecany, moze jest jakas regula i czy to bezpieczne te podkrecanie
?
ps: da sie sprawdzic czy juz laser byl podkrecany, moze jest jakas regula i czy to bezpieczne te podkrecanie