sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

Ps2 fat tasma reject i usb,odpalanie

pomoc i wszystko co dotyczy konsoli PS2, emulatorów, programów itp.

Moderator: Moderatorzy

P4tryk19210
-#

Ps2 fat tasma reject i usb,odpalanie

Post autor: P4tryk19210 »

Witam znalazlem na strychu stare ps2 fat,niedziala w nim laser a gdy probowalem laser rozkrecic i niechcacy zerwalem takie male zlote paski w tasmie reset cos takiego, i chcialbym sie spytac czy jest mozliwosc wlonczenia konsoli inaczej niz przez ten pasek by sprawdic czy wogole dziala? jak sprawdzic czy usb dziala? i czy nie uszkodzilem konsoli poniewaz gdy ja dotknalem jeb mnie prad :D za taka plyte gdzie byly przylutowane mal e ustrojstwa wogole spod konsoli
ps: przepraszam że tak noobsko pisze i nie poprwanie ale musialem to szybko napisac dziekuje za odpowiedz

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

Post autor: McMarycha »

widocznie miałem ładunki na rękach i dlatego, a co do włączenia bez taśmy to możesz spróbować śrubokrętem połączyć te piny przy takim wąskim plastikowym porcie gdzie byłą wkładana ta taśma

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

gdy ja dotknalem jeb mnie prad :D za taka plyte gdzie byly przylutowane mal e ustrojstwa wogole spod konsoli
widocznie miałem ładunki na rękach

Aż mnie nosi ^^ Kolega dotknął ZASILACZA. Więc ładunki nie mają nic wspolnego. Popieścił go prąd bo złapał za kondensator. ;)

czy jest mozliwosc wlonczenia konsoli inaczej niz przez ten pasek by sprawdic czy wogole dziala?
a co do włączenia bez taśmy to możesz spróbować śrubokrętem połączyć te piny przy takim wąskim plastikowym porcie gdzie byłą wkładana ta taśma
No ja bym się bał ;) Tam jest więcej pinów odpowiadających np. za klawisz OPEN, za irdę (jeśli ma model 5xxxx). Także lepiej nie kombinować w ten sposób. A jeśli chcesz odpalić konsolę bez tej taśmy, to jest jeden "bezpieczny" sposób. Musisz znaleźć w necie schemat gniazda (tego od taśmy) i sprawdzić które dwa piny odpowiadają za przycisk power. I to je należy spiąć. ;)
SCEE™

xzer0

Post autor: xzer0 »

niechcacy zerwalem takie male zlote paski w tasmie reset cos takiego gdy ja dotknalem jeb mnie prad
Jak ja to dobrze znam..... Nie kombinuj. Kup taśmę i sprawdź. U mnie po założeniu taśmy, konsola nawet nie reagowała. Walnął bezpiecznik na płycie głównej o oznaczeniu PS1. Zanim to odkryłem konsola leżała 2 lata. W między czasie uszkodziłem napęd, wylutowałem chipa, aż po naprawie uszkodzony napęd uszkodził układ BA odpowiedzialny za wysuwanie tacki. Teraz konsola odpala, ale brak obrazu i dźwięku. ///// Edit. Też dotknąłem kondensatorów na zasilaczu i zatrzymało się pewnie dopiero na tym bezpieczniku.

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

Quake96 pisze:
gdy ja dotknalem jeb mnie prad :D za taka plyte gdzie byly przylutowane mal e ustrojstwa wogole spod konsoli
widocznie miałem ładunki na rękach

Aż mnie nosi ^^ Kolega dotknął ZASILACZA. Więc ładunki nie mają nic wspolnego. Popieścił go prąd bo złapał za kondensator. ;)

czy jest mozliwosc wlonczenia konsoli inaczej niz przez ten pasek by sprawdic czy wogole dziala?
a co do włączenia bez taśmy to możesz spróbować śrubokrętem połączyć te piny przy takim wąskim plastikowym porcie gdzie byłą wkładana ta taśma
No ja bym się bał ;) Tam jest więcej pinów odpowiadających np. za klawisz OPEN, za irdę (jeśli ma model 5xxxx). Także lepiej nie kombinować w ten sposób. A jeśli chcesz odpalić konsolę bez tej taśmy, to jest jeden "bezpieczny" sposób. Musisz znaleźć w necie schemat gniazda (tego od taśmy) i sprawdzić które dwa piny odpowiadają za przycisk power. I to je należy spiąć. ;)

1. Jeżeli złapie kondensator z boku to go nic nie kopnie,a jezeli by dotknął tego kondensatora (za jego nóżki) co jest na zasilaczu to by go coś więcej niż tylko jebł* bo on chyba ma ponad 200v

2.Przy swoim slimie nie byłeś taki chętny do kupowania taśmy. Moze kolega też nie chce od razu kasy wydawać

P4tryk19210
-#

niby 9 zl tasma ale szkoda ,no coż dzieki za odpowiedzi a z tym ondensatorem to w niego paluchy wsadzilem bo i brat mowil D: kupie taśme i sprawdze jak działa to git to z pendrive bede gral lub z dysku a jeszcze mam 1 pytanie bo ja wogole caly laser wymontowalem czy bedzie dzialala tak konsola ? ps model konsoli to scph 39004 czy bedzie tasma dzialala z modelu 5 i wyzej?

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Mc - Pamietaj że mógł dotknąć transformatora lub czegoś podobnego. Ja kiedyś też złapałem zasilacz ale od PSX'a, więc wiem co piszę. A co do taśmy, to nie byłem chętny, bo mi nie zależało i byłem świadom, tego że może się uszkodzić. Ale jeśli koledze zależy jeszcze na konsoli to szkoda kombinować, bo to może doprowadzić do uszkodzenia
SCEE™

xzer0

Taśma będzie pasować tylko od 3xxxxx. Nie wiem czy będzie działać bez lasera. Ja wywaliłem cały napęd i miał trochę problemów z działaniem, ale bez lasera raczej powinno działać. //// Zamiast wypiepszać laser pokręciłbym białym kółkiem w stacji dysków. Ja już jeden laser tak postawiłem.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Konsola bez lasera zadziała. Nawet bez całego napędu. ;)
SCEE™

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

Quake ja wiem co mówię bo jakoś nie raz wymieniałem kondensator i mnie nie kopnęło więc musiał dotknąć styków

P4tryk19210
-#

mnie jak kopnelo to krew z palcow poleciala i krosta po komaru sei rozwalila ,niektorzy pisza ze tasm dod 5x nawet pasuje do starszych modei

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

P4tryk19210, taśma z 5xxxx może nie pasować z dwóch powodów:

1. Długość... W 5xxxx przyciski umieszczone są na obudowie napędu, a nie jak w 3xxxx na górnej obudowie konsoli.

2. Panel z przyciskami w 5xxxx ma dodatkowo IrDĘ więc nie wiem, czy taśma nie ma więcej "pinów".
SCEE™

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

Nawet jeżeli taśmy mają taką samo szerokość to mają mniejsze odstępy między pinami i mniejsza szerokość pinów

P4tryk19210
-#

no trudno ,mam 1 konsole juz slimke ale jak te znalazlem to chcialem ja naprawic ale widze ze chybanic z tego bo na allegro niema na te wersje tasmy

xzer0

Zablokowany