Witam znalazlem na strychu stare ps2 fat,niedziala w nim laser a gdy probowalem laser rozkrecic i niechcacy zerwalem takie male zlote paski w tasmie reset cos takiego, i chcialbym sie spytac czy jest mozliwosc wlonczenia konsoli inaczej niz przez ten pasek by sprawdic czy wogole dziala? jak sprawdzic czy usb dziala? i czy nie uszkodzilem konsoli poniewaz gdy ja dotknalem jeb mnie prad za taka plyte gdzie byly przylutowane mal e ustrojstwa wogole spod konsoli
ps: przepraszam że tak noobsko pisze i nie poprwanie ale musialem to szybko napisac dziekuje za odpowiedz
widocznie miałem ładunki na rękach i dlatego, a co do włączenia bez taśmy to możesz spróbować śrubokrętem połączyć te piny przy takim wąskim plastikowym porcie gdzie byłą wkładana ta taśma
gdy ja dotknalem jeb mnie prad za taka plyte gdzie byly przylutowane mal e ustrojstwa wogole spod konsoli
widocznie miałem ładunki na rękach
Aż mnie nosi ^^ Kolega dotknął ZASILACZA. Więc ładunki nie mają nic wspolnego. Popieścił go prąd bo złapał za kondensator.
czy jest mozliwosc wlonczenia konsoli inaczej niz przez ten pasek by sprawdic czy wogole dziala?
a co do włączenia bez taśmy to możesz spróbować śrubokrętem połączyć te piny przy takim wąskim plastikowym porcie gdzie byłą wkładana ta taśma
No ja bym się bał Tam jest więcej pinów odpowiadających np. za klawisz OPEN, za irdę (jeśli ma model 5xxxx). Także lepiej nie kombinować w ten sposób. A jeśli chcesz odpalić konsolę bez tej taśmy, to jest jeden "bezpieczny" sposób. Musisz znaleźć w necie schemat gniazda (tego od taśmy) i sprawdzić które dwa piny odpowiadają za przycisk power. I to je należy spiąć.
niechcacy zerwalem takie male zlote paski w tasmie reset cos takiego gdy ja dotknalem jeb mnie prad
Jak ja to dobrze znam..... Nie kombinuj. Kup taśmę i sprawdź. U mnie po założeniu taśmy, konsola nawet nie reagowała. Walnął bezpiecznik na płycie głównej o oznaczeniu PS1. Zanim to odkryłem konsola leżała 2 lata. W między czasie uszkodziłem napęd, wylutowałem chipa, aż po naprawie uszkodzony napęd uszkodził układ BA odpowiedzialny za wysuwanie tacki. Teraz konsola odpala, ale brak obrazu i dźwięku. ///// Edit. Też dotknąłem kondensatorów na zasilaczu i zatrzymało się pewnie dopiero na tym bezpieczniku.
gdy ja dotknalem jeb mnie prad za taka plyte gdzie byly przylutowane mal e ustrojstwa wogole spod konsoli
widocznie miałem ładunki na rękach
Aż mnie nosi ^^ Kolega dotknął ZASILACZA. Więc ładunki nie mają nic wspolnego. Popieścił go prąd bo złapał za kondensator.
czy jest mozliwosc wlonczenia konsoli inaczej niz przez ten pasek by sprawdic czy wogole dziala?
a co do włączenia bez taśmy to możesz spróbować śrubokrętem połączyć te piny przy takim wąskim plastikowym porcie gdzie byłą wkładana ta taśma
No ja bym się bał Tam jest więcej pinów odpowiadających np. za klawisz OPEN, za irdę (jeśli ma model 5xxxx). Także lepiej nie kombinować w ten sposób. A jeśli chcesz odpalić konsolę bez tej taśmy, to jest jeden "bezpieczny" sposób. Musisz znaleźć w necie schemat gniazda (tego od taśmy) i sprawdzić które dwa piny odpowiadają za przycisk power. I to je należy spiąć.
1. Jeżeli złapie kondensator z boku to go nic nie kopnie,a jezeli by dotknął tego kondensatora (za jego nóżki) co jest na zasilaczu to by go coś więcej niż tylko jebł* bo on chyba ma ponad 200v
2.Przy swoim slimie nie byłeś taki chętny do kupowania taśmy. Moze kolega też nie chce od razu kasy wydawać
niby 9 zl tasma ale szkoda ,no coż dzieki za odpowiedzi a z tym ondensatorem to w niego paluchy wsadzilem bo i brat mowil D: kupie taśme i sprawdze jak działa to git to z pendrive bede gral lub z dysku a jeszcze mam 1 pytanie bo ja wogole caly laser wymontowalem czy bedzie dzialala tak konsola ? ps model konsoli to scph 39004 czy bedzie tasma dzialala z modelu 5 i wyzej?
Mc - Pamietaj że mógł dotknąć transformatora lub czegoś podobnego. Ja kiedyś też złapałem zasilacz ale od PSX'a, więc wiem co piszę. A co do taśmy, to nie byłem chętny, bo mi nie zależało i byłem świadom, tego że może się uszkodzić. Ale jeśli koledze zależy jeszcze na konsoli to szkoda kombinować, bo to może doprowadzić do uszkodzenia
Taśma będzie pasować tylko od 3xxxxx. Nie wiem czy będzie działać bez lasera. Ja wywaliłem cały napęd i miał trochę problemów z działaniem, ale bez lasera raczej powinno działać. //// Zamiast wypiepszać laser pokręciłbym białym kółkiem w stacji dysków. Ja już jeden laser tak postawiłem.