sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

Jak podpiąć PsX pod komputer??

PSX od strony technicznej, pomoc

Moderator: Moderatorzy

adxXx_89

Jak podpiąć PsX pod komputer??

Post autor: adxXx_89 »

Witam serdecznie!
Chciałbym podłączyć PlayStation 1 pod komputer.
Moja karta grafiki to GeForce 6600GT, która posiada następujący kabel (zapewne do takich celów jak np. podłączenie TV czy coś..):

http://www.ixbt.com/video2/images/gi...t-complect.jpg

Dla jasności napisze, że nad wejśćiem (na obrazku) koloru jasno niebieskiego jest literka Y, nad czerwonym Pr, a nad ciemno niebieskim Pb\Av. Może mi ktoś wyjaśnić jak to rozumieć i czy jest możliwość podłączenia konsoli pod komputer za pomocą tego kabla? Co należy zmienić w opcjach grafiki?
Jeśli nie, to jaki przewód należy zastosować?
Wyjściowe kable od Ps'a mają kolory żółty-video, oraz biały i czerwony- pewnie dzwięk.

Proszę o instrukcje, a nie odp typu:
Załatw sobie emulator na komputer, czy kup telewizor do pokoju...

Pozdro!

adxxx_89

Post autor: adxxx_89 »

Awatar użytkownika
olexy999
-#
Kontakt:

Post autor: olexy999 »

Do karty graficznej nie podepniesz zewnętrznego sygnału wideo. Jeśli już naprawdę chcesz podpiąć konsole do kompa musisz zainwestować w kartę telewizyjna.

adxXx_89

tak sie składa, że takową posiadam. ale chyba bedzie mi potrzebny specjalny kabelek, na wyjscie opisane S-V\CVBS IN na karcie tv??

Awatar użytkownika
LukasTe
-#
Kontakt:

Post autor: LukasTe »

http://www.psxzone.opalnet.pl/Hardware/monitor.htm
Tutaj jest co nieco wyjaśnione ale jakość nie będzie zbyt wspaniała..

Awatar użytkownika
olexy999
-#
Kontakt:

Post autor: olexy999 »

Prosze bardzo mysle ze to jest to: http://pinouts.ru/Video/nvidia_vidout_pinout.shtml

adxXx_89
-#

Udało mi się podłączyć ta konsole, ale obraz jest niekolorowy, miga sie i ogolnie nie da sie grac.. wie ktos jak temu zaradzic? zmienic parametry karty Tv? albo moze mam zly kabel?

badboy000
-#

Post autor: badboy000 »

olexy999 pisze:Do karty graficznej nie podepniesz zewnętrznego sygnału wideo. Jeśli już naprawdę chcesz podpiąć konsole do kompa musisz zainwestować w kartę telewizyjna.
Karta Telewizyjna raczej jest marna do tego celu, lepiej zaopatrzyć się w kartę typu Video Grabber np: kartę firmy Leadtek WinFast VC-100 XP.

Wtedy bierzesz kabel od PSX :
-żółty cinch(od sygnału video)do karty video grabber
-czerwony i biały(od dźwięku na dwa kanały lewy i prawy)
przez przejściówkę (typu 2 cinch żeńskie - wtyczka mini jack) do gniazda mic (różowe lub czerwone w karcie dźwiękowej

Awatar użytkownika
Lee2
-#
Kontakt:

Post autor: Lee2 »

pytanie takie podstawowe :D po co podłanczać psx do komputera:D nie widze w tym najmniejszego sensu i pożytku:D jeżeli chcesz grać coś w stylu że masz podłączoną konsolkę a grasz sobie np na klawiaturze i myszcze tak jakbyś grał na PC to wystarczy ci podłączyć konsolę do monitora:D tak samo musisz wyposarzyć swój monitor w kartę telewicyjną zewnętrzną zwaną tunerem TV podłanczasz konsolkę jakąkolwiek i grasz:D w tunerze masz kupe możliwości obrazu tak więc gry można ustawić z owiele lepszą grafiką niż jakbyś grał na TV czy emulatorze:D sam grałem tak przez pewien czas i jest to naprwade bardzo dobre rozwiązanie ;)

matixzoim
-#

Post autor: matixzoim »

Zgadzam się, ja osobiście Żółtą cinche pod kartę telewizyjną ( tak ma takie coś jak S-video bo karta avermedia studio 303/403 dobrze służy od ponad 5 może będzie nawet 7 lat xD)

Jak ktoś mi napisze bzdety a kup se jakiś tam VGA box albo Kartę TV do kompa za 200 zł to mnie krew zaleje ludzie karta TV kosztuje, nie to co z komuny xD ( moja i siory max 80 ziko). I uwaga obraz ja osobiście polecam na kompie podłączać oczywiście zużycie prądu wynosi wtedy dobre 450 watt a nie 100 jak to na TV. I teraz tak Cinche biały i czerwony wpinasz do przejściówki z nich na jack i niech ci nie gadają głodnych kawałków jak wpinasz to na niebieski port i masz wtedy dźwięk( różowy=mikrofon, zielony=głośniki, a niebieski=zewnętrzne urządzenie audio[tak także szarak]) ( nie sprawdzane ale od karty TV idzie mi takie dziwny kabelek czarny i na audio-out od karty musiałem wpinać pod te niebieskie złącze). Dużo pisania bo wy tu mu robicie zamęt a ja w jednym poście udowodniłem, opisałem jak i odpowiem na temat kolorów. Co do kolorów Konsola zapewne w systemie NTSC a karta TV odbiera na PAL-D zmień na rodzaj odbieranego sygnału na NTSC albo na odwrót konsola PAL a karta TV NTSC po prostu zmień odbierany sygnał i będzie. Jak to nie pomoże masz coś nie tak z konsolą/kartą TV. Dużo pisania ale odpowiedziałem na wiele pytań jak trza będzie jak załatwię nówkę kable na cinche to pokaże podłączanie a za niedługo ( jak znajdę aparat) załatwię filmik pokazujący jak podłączyć szaraka na PC za pomocą kabla antenowego ( bez dźwięku kabel nie ma jednego pina xD). To na tyle dzięki za czytanie PozDro ;)

Badboy wystarczy karta która za 80 zł w standardzie ma złącze żółte cinch, więc poco kupować droższy sprzęt wystarczy nawet taka za 40, o ile ma złącza cincha ta żółta.

A karta graficzna to nie sprzęt typu jakiś rozdzielacz sygnałów ona daje sygnał ale nie odbiera tyle na temat tego podłączania.
Translator z anglika na polski. Często korzystam z słownika ale nie gardzę pomocą.

ODPOWIEDZ